Jak na tu nejlepší žemlovku?


Co je žemlovka?

Žemlovka, které se také nÄ›kdy říká zemlbába je sladký pokrm, který se skládá ze starého bílého peÄiva (nejÄastÄ›ji vánoÄka nebo rohlíky) namoÄeného v mléce s vejcem, cukrem a jablky.

Ekologická žemlovka

Tento sladký nákyp původnÄ› sloužil jako prosté jídlo pro chudší lidi. Už samotné složení vám napoví, že starší peÄivo, mléko a vejce bylo doma téměř vždy. V dneÅ¡ní dobÄ› si žemlovky ceníme nejen pro svoji výbornou chuÅ¥, ale i proto, že trendy je neplýtvat. A jak jinak zpracovat staré peÄivo?

jablka

Původ žemlovky

Jestli si myslíte, že tradiÄní žemlovka vznikla v naÅ¡ich krajích, máte pravdu i nemáte. O prvenství se pÅ™e mnoho zemí, kromÄ› nás i tÅ™eba NÄ›mecko. Ono totiž název žemlovka nebo zemlbába vychází z nÄ›meckého slova „semmel“, což znamená houska nebo žemle.

Návrat žemlovky na náš stůl

Možná si vybavíte nekoneÄnÄ› dlouhou frontu ze Å¡kolní jídelny a na talíři žemlovku. Bohužel ve Å¡kolních jídelnách se Äasto Å¡idila, což ji velmi uÅ¡kodilo, mezi oblíbence vÄ›tÅ¡inou nepatÅ™ila. Nebo si ale vybavíte prázdniny u babiÄky a sladce se linoucí vůni z kuchynÄ›. Kdy k obÄ›du na talíři pÅ™istála kÅ™upavá žemlovka a zapíjet jste ji mohly horkým kakaem. AÅ¥ tak Äi tak, jedno je jisté. Žemlovka hlásí návrat ve velkém stylu. I ty nejluxusnÄ›jší restaurace ji nabízí ve svém menu. 

Vy si na ni ale nemusíte chodit do restaurace, kde řekněme si to na rovinu, byste za ni daly nemalý peníz. Můžete si ji připravit doma.

med

Varianty na žemlovku

Jak bylo psáno výše, základem je staré bílé peÄivo, mléko, vejce, cukr a jablka. OvÅ¡em fantazii se meze nekladou a tak se v průbÄ›hu let vytvoÅ™ily další a další skvÄ›lé varianty. Záleží už pak jen na vás, co vám nejvíce zachutná. Do zemlbáby tak můžete pÅ™idat rozinky, tvaroh, med, nastrouhanou citronovou kůru Äi skoÅ™ici. 

Výborně také chutná přelitá vanilkovým krémem a posypaná plátky mandlí. Vůni ji můžete zase dodat kapkou rumu.